Świąteczne klimaty czyli Święta dla każdego

Święta to czas rodziny, bliskości, mikołajowych prezentów – my piszemy o tym wszystkim

Bez kategorii

Przepisy na ciasteczka świąteczne

Przepisy na ciasteczka świąteczne

Świąteczne ciasteczka własnej roboty smakują wyśmienicie, chyba każdy się zgodzi z tym stwierdzeniem. Warto więc wygospodarować trochę czasu i zaskoczyć bliskich wyjątkowymi wypiekami. Poniżej znajdziecie kilka przydatnych przepisów. Zachęcamy do lektury!

Najlepsze przepisy na ciasteczka – TOP

Poniżej kilka przepisów na prawdziwie świąteczne ciasteczka.

Ciasteczka klasyczne

Klasyczne świąteczne ciasteczka mają naprawdę wielu zwolenników. Jak je wykonać, aby były smaczne i chrupiące?

Składniki:

  • mąka ‒ 500 g
  • cukier ‒ 250 g
  • masło ‒ 250 g
  • 4 jajka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny
  • cukier waniliowy
  • opcjonalnie polewa czekoladowa, wiórki kokosowe cukierki do ozdoby, lukier itd.

Oprócz wymienionych składników niezbędne są również foremki.

Wykonanie

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Gdy ciasto uzyska gładką konsystencję, odstawiamy je do lodówki. Ciasto wyjmujemy po około godzinie i dokładnie rozwałkowujemy. Następnie, za pomocą foremki, wycinamy ciasteczka. Wycięte ciasteczka układamy na wyłożonej papierze blasze i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy przez 15-20 minut.

Ciasteczka a’la pierniczki

Kolejna z propozycji to bożonarodzeniowe ciasteczka a’la pierniczki.

Składniki:

  • mąka pszenna ‒ 500 g
  • masło ‒ 120 g
  • płynny miód ‒ 200 g
  • cukier puder
  • jajko
  • soda oczyszczona ‒ 1 łyżeczka
  • przyprawa do pierników ‒ 2 łyżeczki

Niezbędne są również foremki.

Wykonanie

Mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do pierników, cukier puder i masło. Całość siekamy i układamy w stożek. Na środku stożka robimy niewielki otwór, wlewany płynny miód i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy, gdy ciasto przyjmie jednolitą konsystencję rozwałkowujemy je. Następny krok to wycinanie ciasteczek. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wycięte pierniczki układamy na blasze i pieczemy przez 10 minut.
Gotowe! Pierniczki możemy przyozdobić lukrem.

Pierniczki świąteczne

Składniki:

  • mąka ‒ 800 g
  • masło ‒ 150 g
  • 3 jajka
  • miód ‒ 250 g
  • cukier – 300 g
  • cynamon – 2 łyżeczki
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka goździków
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka kardamonu

Wykonanie

  1. W rondelku podgrzewamy masło, miód, cukier i przyprawy ‒ delikatnie mieszamy. Czekamy aż składniki roztopią się, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
  2. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Kolejną czynność rozpoczynamy, gdy przygotowana masa już ostygnie. Mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną i dodajemy do masy. Całość mieszamy.
  4. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję dodajemy jajka i ponownie mieszamy.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm.
  6. Wycinamy pierniczki.
  7. Pierniki układamy na blasze ‒ pomiędzy piernikami należy zachować odstępy, ponieważ ciastka sporo urosną.
  8. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy pierniki przez około 10-15 minut.

 

 

Dlaczego warto piec ciasteczka na Boże Narodzenie?

Dlaczego pieczenie bożonarodzeniowych ciasteczek to dobry pomysł? Powodów jest wiele, poniżej najważniejsze z nich:

  • pieczenie świątecznych ciasteczek to piękna tradycja, którą warto kontynuować
  • zapach smacznych ciasteczek z pewnością przepełni cały dom i sprawi, że wszyscy poczują, że święta zbliżają się wielkimi krokami
  • pieczenie i ozdabianie ciasteczek to sposób, by w miłej atmosferze spędzić czas z rodziną, dziećmi, przyjaciółmi

Podsumowanie

Świąteczne pierniczki smakują wyśmienicie, w szczególności te własnej roboty, które możemy w dowolny sposób przystrajać. Warto więc na chwilę przed Bożym Narodzeniem znaleźć czas na wielkie pieczenie ciasteczek.

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *